מבחינת הרשות האכיפה והגבייה ה”זוכה” הינו אדם אשר יש ברשותו פסק דין, שטר (שיק), חשבון או כל דבר אחר המחייב אדם אחר לשלם או לבצע פעולה כל שהיא. בכדי שאדם ייחשב “זוכה” עליו להציג אישור בכתב המוכיח את זכאותו לכך. פתיחת התיק תיעשה באחד הלשכות הוצאה לפועל על ידי הזוכה עצמו או בא כוחו.
תיקים אשר ניתן לפתוח בהוצאה לפועל:
מסירת אזהרה לחייב
לאחר פיתחת תיק בהוצאה לפועל נשלחת לחייב אזהרה המודיעה לו על כך. במידה ולחייב אין אמצעים בכדי לשאת בתשלום החוב הוא רשאי בתוך תקופת האזהרה לגשת ללשכה בה נפתח התיק בשביל חקירת יכולת אשר תיעשה על ידי רשם ההוצאה לפועל.
דרכים למסירת האזהרה כדין:
דרכים חילופיות למסירת אזהרה (במקרים בהם לא ניתן לאתר את החייב):
הגשת בקשות
לאחר שנמסרה האזהרה לחייב וחלפו מניין הימים הקבועים בחוק (21 או 30 לפי העניין) רשאי הזוכה לנקוט במגוון הליכים דרך ההוצאה לפועל לשם קבלת כספו מהחייב. במקרים מסוימים כאשר קיים חשש ממש להברחת נכסים או בריחת החייב מהארץ ניתן לנקוט בהליכים אלה עוד לפני חלוף הזמן הקבוע בחוק.
לחייב בתיקי שטרות 30 יום להגיש התנגדותו, ככל ומגיש התנגדות ההליך מועבר לבית המשפט והליכי הגביה כנגדו מעוכבים באופן אוטומטי.
יש לשים לב, אם החייב הגיש התנגדותו לאחר 30 יום עליו לצרף בקשה לארכת מועד להגשת התנגדות ובקשה נוספת לעיכוב הליכי הגביה, שכן אם ההתנגדות מוגשת באיחור הליכי הגביה לא מעוכבים באופן אוטומטי.
פעולות העיקול המומלצות כנגד ה”חייב”:
לאחר תקופת “ימי ההתנגדות” רשאי הזוכה להטיל עיקולים כנגד החייב, בשלב הראשון מומלץ להגיש עיקולים על חשבונות הבנק של החייב, לאחר מכן (או במקביל) עיקולים על קופות פנסיה ופיצויים, ולאחר מכן (או במקביל) הטלת עיקולים על משכורת.
כמובן שיש לשים לב לנכסי החייב, ככל שלזוכה ידוע על נכסים נוספים של החייב אצל צד ג’, עליו לפעול לעיקולם.
תשלום אגרות
כל בקשה אשר מוגשת ברשות הוצאה לפועל מחייבת בתשלום אגרה לרשות, תשלום שכר טרחה והוצאות כפי שמפורט בתקנות הוצאה לפועל.
כותב הכתבה : ליאב מלמד, עו”ד (חשבונאי), נייד. 03-6565004, פקס. 03-6565002;
– אין באמור לעיל כדי למצות את מגוון הסוגיות העולות בכל מקרה ומקרה, ואנו ממליצים לא להסתפק באמור, ובכל מקרה להסתייע בייעוץ משפטי –
לשירותכם גם בווטסאפ