הגשת מסמכים בעררים ועתירות מנהליות
10 בפברואר 2023בקשה לרישום מאגר מידע
9 במרץ 2023נשאלת השאלה האם ניתן לממש ולמכור נכס בהליך חדלות פירעון?
ראשית, הליך חדלון פירעון הוא מצב בו בעל החובות אינו יכול לעמוד בהתחייבויותיו וחדל מלפרוע חובותיו בהתאם לחוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי, תשע”ח- 2018 (להלן: “החוק“).
טרם יורה בית המשפט על מכירת הנכס בהליך חדלות פירעון ישקול את הכדאיות של הליך בהתחשב בנסיבות כדלקמן:
- גובה החובות – על הטוענים לחוב להגיש תביעת חוב לידי הנאמן תוך תקופה זמן שיקבע השופט, השופט ישקול את גובה החובות המוצגים בפניו ע”י הנאמן.
- שווי הדירה – עם הבקשה למימוש הנכסים תוגש חוות דעת שמאי בפניי בית המשפט, בית המשפט ישקול האם שוויה של הדירה גבוה מסכום חובותיו.
- תכנית חלופית לפירעון החוב – ככל ותוגשנה תכנית חלופית לפירעון החוב, ישקול השופט האם הנזק מהתכנית הוא נמוך יותר מהנזק בהליך מימוש הנכס, בהתאם לסעיף 229(ג)(2)לחוק.
- שווי הדיור החלופי- במקרה שבעל החובות אינו יכול לפרוע את חובו ואינו משתכר בגין נסיבות שונות (הלכת לשנצקו), כלומר אין באפשרותו להגיש הצעת הסדר, יבחן בית המשפט מה העלות של דיור חלופי ביחס לשווי הדירה, בהתאם לסעיף 229(ג)(3)לחוק .
התייחסות לעניין זה ניתנה בחדל”פ 14283-10-20 שוסטר נ’ ממונה על חדלות פרעון, בהליך זה דנו בחייבת בת 51 שחובותיה עמדו על סך של 174,000 ₪ אשר בבעלותה דירה בשווי 570,000 ₪, לחייבת נקבעה נכות בשיעור 86% ואי כושר 100% לצמיתות. במקרה זה נבחנה שאלת הדיור החלופי, השופט העמיד את עלות הדיור החלופי על סך של 2,000 ₪ לחודש למשך 33 שנה ובסך כולל של 792,000 ₪, משכך נקבע כי אין תועלת במימוש דירת המגורים, כמו כן ניתן הפטר לאלתר לחובותיה של החייבת, בהתחשב בהלכת לשנצקו (רע”א 6353/19 לשנצקו נ’ כונס הנכסים הרשמי )
בפועל – ככל וסכום החובות גבוהה משווי הנכס, גוברים הסיכויים כי יורה בית המשפט על מימוש הנכס בהליך חדלות הפירעון, בניגוד למצב בו שווי הנכס של החייב אינו גבוהה מחובותיו, שאז ישקול השופט האם בעל החובות מתאים להליך חדלות הפירעון.
לחץ כאן לייעוץ ראשוני חינם
עיכוב הליך מימוש דירה
נשאלת שאלה נוספת והיא האם ניתן לעכב את הליך מימוש הדירה לאחר שניתנה החלטה למימושו, ניתן לראות בפסיקה דוגמא למצבים דומים, ראו למשל בחדל”פ ת”א 25637-12-22 אגמי ואח’ נ’ קלמן ואח’ שם נדונה בקשת היחידים לעיכוב הליך מכירת הדירה ע”י הנאמן. בעלי החובות, זוג נשואים מתל אביב להם מעל ל-40 חובות בעלות כוללת של מעל 16 מליון ₪ בעלי החובות פתחו בהליכי חדלות פירעון.
לבעלי החוב זכויות בנכס בעיר תל אביב בשווי שמאי מוערך של 4 מיליון ₪ , במהלך הליך כינוס נמכרה הדירה בסך של 5.5 מיליון ₪.
בעלי החוב הגישו בקשה לעיכוב הליכי מימוש הדירה ומכירתה, לטענת החייבים נפל פגם בהליך התמחרות הדירה, לטענתם הנאמן ניהל משא ומתן לאחר ההתמחרות וטוענים כי סגר עסקה עם הזוכה בהתמחרות.
טענה נוספת היא כי ההחלטה למכירת הדירה ניתנה בטרם התקבלו תביעות החוב שהוגשו לנאמן.
בית המשפט דחה את טענותיהם של הזוג, בית המשפט קבע כי בעלי החוב לא הציגו תכנית חלופית לפירעון החוב, כמו כן דחה את טענות בעלי החוב כי נפל פגם בהליך ההתמחרות שכן נימק “בית המשפט של חדלות פירעון לא יחליף את שיקול דעתו של בעל התפקיד וימהר להתערב באופן שבו מפעיל סמכויותיו אלא אם מצא בית המשפט כי הופעל שיקול דעת באורח בלתי סביר או בלתי תקין באופן מהותי“ בנוסף קבע כי תביעות החוב החלקיות שהתקבלו גבוהות בהרבה מגובה חובתם.
סוף דבר, בית המשפט דחה את הערעור והורה על דחיית הבקשה לעיכוב ביצוע וקבע כי ככל ויש לבעלי החוב זכויות בנכס, ישקול בית המשפט את כדאיות מכירת הנכס ע”י הפרמטרים של שווי הדירה, גובה החובות, תכנית חלופית לפירעון החוב ועלות הדיור החלופי ויכול ויורה על מכירת הנכס ע”י כונס הנכסים.
כמו כן השופט לא יתערב בהליך ההתמחרות של מכירת הנכס אלא אם כן נפל בהליך פגם מהותי.
לחץ כאן לייעוץ ראשוני חינם
נקלעתם לחובות ?
מומלץ לנהל את הליכי חדלות פירעון דרך עורך דין המתמחה בתחומי הוצאה לפועל וחדלות פירעון.
– אין באמור לעיל כדי למצות את מגוון הסוגיות העולות בכל מקרה ומקרה, ואנו ממליצים לא להסתפק באמור, ובכל מקרה להסתייע בייעוץ משפטי –